Přejít k obsahu webu

Předvolební palubní deník č. 7 – Úterý 21. září 2010 – 24 dnů do voleb

21/09/2010

Alibismus brněnských zelených

„…Zvláště to překvapuje od zastupitelů ODS, která již v červenci přispěchala s kritikou projektu…“, konstatovala Jana Drápalová, předsedkyně klubu Strany zelených v Zastupitelstvu města Brna na stranickém webu. Týkalo se hlasování o uspořádání referenda ve věci vybudování podzemního parkoviště na Zelném trhu.

tiskové zprávě SZ ze 7. 9. 2010 ji dále doplňuje Martin Ander, náměstek primátora pro (ne)rozvoj:

„…Záměr výstavby podzemních garáží pod Zelným trhem již několik měsíců vyvolává oprávněné obavy veřejnosti. I samotní projektanti připustili riziko ohrožení památkově chráněné kašny Parnas či historických sklepů pod náměstím…“.

Je to takové pěkné klasické sexy  „zelené“ téma. Jednak v té tiskové zprávě zelení ukázali jak bojují za přímou demokracii požadavkem referenda, jednak ukáží na ty špatné velké strany na čele s ODS, které opět hlasovaly proti místnímu referendu  a jednak se v předvolebním čase ztotožní s „oprávněnými obavami veřejnosti“.

Kdyby nešlo o tak vážnou věc, dala by se považovat celá záležitost za poněkud úsměvnou epizodu, jakými nás zelení během těch čtyř let na brněnské radnici zásobovali více než pravidelně.

Jako téměř vždy, i nyní ovšem zelení zamlčeli veřejnosti jeden podstatný fakt.  Sama paní předsedkyně klubu Jana Drápalová hlasovala totiž v Radě města Brna pro tento projekt.  Až po té, co se zvedla vlna nesouhlasu a proti garážím na Zelném trhu začaly protestovat i různé občanské iniciativy, změnili zelení ze dne na den názor a to co dříve prosazovali, začali najednou považovat za věc „vyvolávající oprávněné obavy veřejnosti“ a „ohrožení památkově chráněné kašny Parnas“.

Cizím slovem se těmto názorovým veletočům říká oportunismus, v normální češtině je na to hezké úsloví o větru a plášti.  U zelených (a zvláště těch brněnských) nic nového pod sluncem.

No ale abych paní Drápalové nekřivdil. Její věta o tom, že „…ODS… …již v červenci přispěchala s kritikou projektu…“ je skutečně pravda.  Již v červenci, v době kdy paní Drápalová tento projekt v Radě schvalovala, byla ODS skutečně zcela jednoznačně proti.  V tiskové zprávě z 29. července jsme jako první a v té době jediná strana protestovali proti záměru stavět garáže v historickém centru pod Zelným trhem.

Možná by si zelení, místo drahých a zbytečných referend, mohli ujasnit předem jaké k tomu kterému projektu zaujímají stanovisko a pak jej prosazovat. V radě i v zastupitelstvu.  Tam jej mohou pozitivně, nebo negativně ovlivnit daleko účinněji, než populistickým voláním po „hlasu lidu“.

************

Příště o tom, jak pan náměstek vesele  kritizuje to, co sám dělá…

Napsat komentář