Přejít k obsahu webu

Předvolební palubní deník č. 4 – Čtvrtek 16. září 2010 – 29 dnů do voleb

15/09/2010

Lužánky, spolupráce s komunisty a jedna téměř otevřená výhrůžka

aneb

Předvolební diskuse Radiožurnálu z Brna

Kdo si pamatuje vybičovanou atmosféru některých rozhlasových diskuzí z jarní kampaně do Poslanecké sněmovny, třeba tu z Ústí nad Labem, kde najatá, odpudivá klaka pomohla posluchačům z celé republiky pochopit kam až je schopen Jiří Paroubek a jeho kamarád z ČSSD Petr Benda zajít, musel si při té středeční z Brna připadat jako v jiném světě.

Hned na první otázku Martina Veselovského k nesplněnému slibu primátora Onderky o postavení nového fotbalového stadionu za Lužánkami do roku 2009, odpovídali totiž, s výjímkou kandidáta za ODS Roberta Kotziana, všichni ostatní kandidáti od komunistky až po zeleného tak nějak až omluvně, že on to vlastně pan primátor slíbil v dobré víře.

Posluchače napadalo, jestli někdo, kdo v dobré víře něco takového suverénně slíbí,  je vůbec kompetentní řídit město velikosti Brna. Nemá-li představu o reálnosti svých slibů, neměl by nic takového slibovat, že? Ovšem jak jsme si přiblížili v minulých dílech Palubního deníku zde a zde, ani tento slib nebyl ničím novým a osamělým. Podobných příkladů byla a je celá řada.  A budou samozřejmě připomenuty :-).

Vypadalo to, že podobně cudně a v klidu budou probíhat i odpovědi na otázku jednoho z posluchačů s kým by jednotlivé strany nikdy nešly do koalice. Počínaje primátorem Onderkou, pak všichni svorně říkali, že s komunisty tedy nikdy! (Pochopitelně až na kandidátku na primátora z KSČM JUDr. Helenu Sýkorovou – takto prý pracovnici Masarykovy univerzity, ta si naopak své kolegy komunisty pochvalovala, prý demokraticky zastupují zájmy svých voličů).

Zatrnulo mi až při odpovědi současného náměstka primátora města Brno pro rozvoj Martina Andera,  za Stranu zelených.  Ten také s komunisty ne, alespoň prý ne po dobu kdy se budou kamarádit s komunisty ze Severní Koreje.  A pak svou odpověď doplnil:

„…My bychom vstoupili jen do takové koalice kde budeme mít jistotu, že všichni partneři, kteří do toho jdou jsou důvěryhodní v záležitostech protikorupčních opatření…  Myslím, že to není o ukazování prstem na jednotlivé strany, že je to o jednotlivých lidech…“

A aby nebylo pochyb o kom mluví:

„…Já myslím, že všichni posluchači znají poslední brněnské korupční kauzy…“

A obušek byl z pytle venku.

Pan náměstek pro rozvoj a jeho strana totiž před nastávajícími volbami nemají nic, co by voličům mohli prezentovat jako úspěch. Pokud tedy za úspěch perverzně nepovažujete obstrukce všeho, co by se dalo považovat za skutečný rozvoj města Brna.

Blokování výstavby Europointu, blokování dopravních řešení města Brna, blokování územního plánu, etc… etc… etc… A kde nic není, přichází balíček poslední záchrany – téma korupce.  To je ta karta, kterou, jak vyplynulo z výroků pana Andera chtějí  brněnští zelení hrát v předvolební kampani.

Po jejich čtyřletém angažmá ve vládě a v Poslanecké sněmovně, po jejich čtyřech letech obstrukcí ve vedení města Brna, jim zůstalo jen toto všeobecné zlatuškovské téma. Co na tom, že ani jeden z pánů z  „poslední brněnské korupční kauzy“ neměl kandidovat v komunálních volbách? Co na tom, že brněnská ODS reagovala velmi rychle a oběma zrušila jejich členství bezprostředně poté, co byly zadrženi. Co na tom, že Martin Ander velmi dobře ví, že vytahování téhle falešné karty osobního selhání jednotlivců je snahou o zakrytí vlastní neschopnosti řešit to, za co byl z rozpočtu města Brna 4 roky placen?

Máme se na co těšit, zelení dali najevo jak povedou kampaň. Hrají totiž o hodně.

Ale o tom až zase zítra!

Záznam z brněnské debaty si můžete poslechnout zde.

Martinu Veselovskému patří dík za profesionální výkon!

**************************************************************************

Krátká poznámka pod čarou. Celou cestu domů jsem přemítal kde se stala chyba, že přední funkcionářka komunistické strany působí na Právnické fakultě naší významné univerzity.

Napsat komentář