Přejít k obsahu webu

Ani slepý, ani hluchý a s chápáním také žádné problémy…

29/04/2010

Ve svém blogu „Pleju len“ jsem připomenul, že představitelé města Brna dělají ve věci podivného projektu Scarabeus, který má být komerčním zastřešením nového brněnského nádraží,  mrtvého brouka (tak dobře, „posvátného mrtvého brouka Scarabea“).

Krátká rekapitulace nejen pro Brňáky. Již v roce 2008 se objevily první zprávy o změně projektu brněnského nádraží – místo původně naplánovaného zastřešení se náhle objevil tajemný soukromý investor, který zadal projekt obrovské nákupní a kancelářské pasáže, která by měla nahradit původní zastřešení:

„…Obří stavba má být 350 metrů dlouhá, 230 metrů široká a 40 metrů vysoká…“,

psala Mladá fronta Dnes v červenci 2009. A ve stejném článku potvrdil sám primátor města Brna pan Roman Onderka z ČSSD, že na změně projektu se:

„…Shodlo celé grémium kolem stavby nového brněnského nádraží. Zástupci města, kraje, ministerstva, investora i Českých drah…“

Následně investor, tedy Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) píše podle Deníku v srpnu roku 2009 městu Brnu, že původní projekt  bude potřeba změnit a že ty změny musí někdo zaplatit:

„…Po vyčíslení těchto nákladů uplatníme požadavek na příspěvek u Statutárního města Brna…“

Ctěný čtenář nemusí být ani politikem, ani stavbařem aby pochopil, že soukromá stavba shora uvedených rozměrů o plánovaných sedmi patrech není novinová trafika, kde je celkem jedno, zda se během projektování a  výstavby pětkrát změní investor a následný nájemce.

Bohužel za množícími se otázkami na představitele města po pozadí projektu Scarabeus nenásledovaly odpovědi. Proto se opoziční ODS rozhodla jménem kandidáta  ODS na brněnského primátora,  současného starosty městské části Bohunic, Roberta Kotziana a Jany Bohuňovské, předsedkyně Klubu zastupitelů za ODS v Zastupitelstvu města Brna, položit své otázky brněnským představitelům formou Tiskové zprávy.  A bohužel jak je u nynější brněnské radniční koalice smutnou tradicí, opět žádná odpověď!

Proto jsem se ty zcela základní a na různých fórech už po několikáté kladené otázky položil svém blogu znovu. Panu náměstkovi Oliveru Pospíšilovi z ČSSD patří dík, že se tentokrát snažil odpovědět.  Snaha se cení.  Na webu brněnské ČSSD mi sice první připomenul   „…bývalé spolustraníky, t.č. ve vazbě a podobně…“, aby mi hned v další větě tak nějak rathovsky sdělil, že to není jeho styl! Tím ujištěním, že to není jeho styl mne opravdu uklidnil :-))

(Jen bych rád pro zajímavost věděl, co měl pan náměstek Oliver Pospíšil na mysli tím „…a podobně…“?)

No a na mé otázky „Kdo to objednával a platil?“ odpověděl, že „Město ne“. Bohužel musím konstatovat, že vrcholný představitel města na přímou otázku opět neodpověděl.

Stejně jako primátor pan Onderka i jeho náměstek pan Pospíšil nadále mlží.  Nechtějí sdělit kdo je tím tajemným neznámým investorem!

Jsou pouze dvě možnosti:

  1. Buď pánové Onderka a Pospíšil ví kdo je investorem projektu Scarabeus a vyhýbají se odpovědím na zcela legitimní otázky po jméně investora,

nebo

2. Neznají skutečnou identitu investora a pak je na místě otázka, jak je možné, že tak velmi vstřícně pomáhali projekt s neznámým pozadím prosazovat?

Jen pro představu o velikosti a související finanční náročnosti. Jedno z největších   obchodních center v Brně – Olympia – uvádí na svém webu celkovou plochu 86.000 m2. Scarabeus má mít dle informací MfD celkem 7 pater a podle udaných rozměrů vychází plocha jednotlivého patra na 80.000 m2. To znamená téměř 7 Olympií nad sebou!! A vedení města Brna nezajímá, kdo to chce stavět. Podivné!

Vzhledem k tomu, že pan náměstek Oliver Pospíšil na webu ČSSD neodpověděl, ptám se znovu:

„Kdo to celé objednával a platil?“

********************************************************

Z webu brněnské ČSSD

27. 4. 2010 Pro slepé, hluché či nechápající, pane Blaho

Méně či více vtipně bloguje Vít Blaha, tentokrát na stránkách Petra Paulczynského. Nyní se ovšem pasoval do role těch, které sám kritizuje. Tedy lidí, kteří vytrhávají slova či věty z kontextu a spojují nespojitelné. Škoda nebo spíše marnost. Je to asi stejné, jako bych panu Blahovi připomínal přes pomocné „oslí můstky“ jeho bývalé spolustraníky, t.č. ve vazbě a podobně. To ale není můj styl! Takže ještě jednou, na všechny dotazy:

Kdo objednal studii či projektovou dokumentaci na projekt? Odpověď: „město ne“.

Kdo rozhodl o tom, že projektovou dokumentaci na komerční zastřešení zpracovává právě firma Parolou s r.o.? Odpověď: „město ne“.

Kdo všechny tyto projekty a studie platí ? Odpověď: „město ne“.

Odpoví konečně představitelé města na položené otázky nebo se budou snažit i nadále mlžit? Odpověď: „představitelé města informace podávají. Odpovědi ale musí chtít někdo slyšet a ne mlžit, že pane Blaho?“

Oliver Pospíšil, náměstek primátora

komentáře 2 leave one →
  1. Oranžový opravdu nutně znamená hloupý? permalink
    02/05/2010 10:22

    Pan Pospíšil je, zdá se, též prosťáček. A to jsem ho – dle vystupování – považoval za jedinou inteligentní bytost v současném oranžovém radničním domečku.

    • Mirek permalink
      02/05/2010 12:48

      No, možná je pan OP opravdu ta NEJVÍCE inteligentní bytost v současném oranžovém radničním domečku.

      Což ovšem nevylučuje tu první větu.

Napsat komentář